Múzeum vystavilo vzácny kočiar z 19. storočia

07.03.2014 Liptovský Mikuláš

04.03.2014 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši oživilo kus liptovskej histórie. Podarilo sa im vystaviť zrekonštruovaný a zakonzervovaný historický koč z rodiny Jóbovcov z Liptovskej Anny. Na obnovu čakal dlhé roky v nevyhovujúcich podmienkach v múzejnej garáži.
„Uschovali sme ho tam demontovaný pre nedostatok priestoru po tom, čo sme sa v roku 1997 museli vysťahovať z kaštieľa Vranovo v Palúdzke,“ prezradila historička Ružena Antolová, ktorá v kaštieli v tom čase pôsobila. „Do našich zbierok sme ho získali pred tridsiatimi piatimi rokmi. Vznikol vo výrobni kočov Mikušiak a syn v Likavke, o čom svedčia výrobné značky v strede zadných kolies. Je to kočiar typu Mylord pravdepodobne z 19. storočia, kedy sa začal najväčší rozmach výroby kočov v Európe. Slúžil na prechádzky do lesov, polí a parkov,“ priblížila R. Antolová.
Verejnosť ho už v týchto dňoch môže vidieť v dôstojných podmienkach novo vytvoreného podbránia z drevenej konštrukcie so strieškou, ručne kovaných mreží a plexiskla. „Niektoré časti kočiara museli byť vymenené, ale podarilo sa nám zachovať jeho pôvodný ráz,“ doplnil Zdeno Blažek, riaditeľ Múzea Janka Kráľa.
Vystavením kočiara múzeum ukončilo projekt Jánošík - 300 rokov legendy z finančných prostriedkov Európskej únie, pri príležitosti 300. výročia súdu a popravy legendárneho zbojníka Juraja Jánošíka. V rámci projektu vydali i knižnú publikáciu Jánošík – od skutočnosti k legende, zrealizovali stavebné a expozičné úpravy Mikulášskej mučiarne, ako i uzatvorenie podbránia, kde vznikol atraktívny priestor na umiestnenie kočiara.
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región